Dakwerken Ceulemans

Sterk in dakwerk !

 1. Platte daken

  Voorbeeld van een plat dak

  Het plat dak is aan een gestage opmars bezig omdat de waterdichtingsmaterialen dankzij de technologische evolutie veel duurzamer zijn geworden. Bovendien leent deze dakvorm zich uitstekend bij een moderne architectuur. Platte daken krijgen ook steeds vaker een nieuwe invulling: een zonneterras, een tuinterras of gewoon een functionele oppervlakte waar zonnepanelen of fotovoltarische cellen worden geïnstalleerd.

 2. Er zijn drie types van platte daken:

 3. Omgekeerd plat dak

  Voorbeeld van een omgekeerd plat dak
 4. hierbij ligt de isolatie boven op de waterdichte laag, dus bovenop het eigenlijke dak. De isolatie moet natuurlijk waterbestendig zijn en moet een voldoende hoge densiteit hebben, wil het dak beloopbaar zijn. Op de isolatie komen tegels of ballast (grind) om te vermijden dat de isolatie wegwaait bij sterke wind.
 5. Warm dak

  Voorbeeld van een warm plat dak
 6. hierbij ligt de isolatie onder de dakdichting. Dit is de meest toegepaste bouwwijze die ook de beste resultaten geeft. De opbouw van een warm dak vertrekt vanaf de draagvloer. Dit kunnen houten balken zijn of een betonnen draagvloer. Het plat dak wordt steeds lichtjes afhellend geplaatst om een goede afvoer van regenwater te verzekeren.
 7. Koud dak

  Voorbeeld van een koud plat dak
 8. Bij dit type zit er tussen de dakdichting en de isolatie een geventileerde luchtspouw. Dit is de oudste vorm, die echter niet meer wordt toegepast omdat er te veel problemen zijn met condensatie. De waterdichtende laag bestaat meestal uit bitumen of kunststof.
 9. Bitumen

 10. Bitumen:

  beter gekend als roofing. De klassieke dakbedekking maar de kwaliteit is beduidend verbeterd ten opzichte van vroeger omdat deze vandaag gewapend is met kunststofvezels. Bitumen kunnen ofwel koud gelijmd worden met een speciale lijm ofwel warm verlijmd met behulp van een gasbrander. Binnen het bitumengamma vallen er twee types te onderscheiden: elastomereren (SBS) en plastomeren (APP).
 11. SBS:

  staat voor Styreen Butadieen Styreen. Dit is een rubberachtige kunststof (elastomeer), die toegevoegd wordt aan bitumen. SBS gemodificeerd bitumen heeft hierdoor een elastisch karakter gekregen en een grotere hechtkracht. Voordeel hiervan is dat dit type waterdichting de werking van de ondergrond (isolatie, staal, hout e.d.) gemakkelijk kan opvangen.
 12. APP:

  staat voor A-tactisch Poly Propyleen. Dit is een kunststof met een plastisch karakter (plastomeer) die wordt toegevoegd aan bitumen. APP gemodificeerd bitumen heeft hierdoor een verbeterde weerstand tegen uv-straling.
 13. Kunststof

 14. EPDM, PVC of CPE:

  hebben een langere levensduur dan bitumen omdat ze ongevoelig zijn voor UV stralen en andere weersinvloeden. Testen hebben een levensduur van minstens 50 jaar aangegeven.. Ze beschikken ook over een hoge elasticiteit en zijn uitstekend bestand tegen scheuren en perforaties. Er bestaat ook geen brandgevaar omdat ze gelijmd worden of mechanisch bevestigd. Sommige van deze waterdichtende lagen worden nog eens afgewerkt met een schutlaag, meestal grind, die moet voorkomen dat de dakbedekking losscheurd bij hevige windstoten of stormen. Tegelijkertijd beschermt deze schutlaag de dakbedekking tegen de uv-straling van de zon. Zo wordt de levensduur van het materiaal nog extra verhoogd.